X
.
No items found.

2021 / VEKTOR PŘÍLIVU / VITA BENE / PROGRAM H PLUS / PRAHA

Vernisáž Vektor přílivu a den otevřených dveří soukromé pražské polikliniky Program Health Plus a galerijního programu Vita Bene

Tmavomodrá barva je sytější než barva indigovníku, z něhož se vyrábí.”

Ao waai jori idete ai jori aši”

Expozice Petra Písaříka s názvem Vektor přílivu nabízí ryzí, více vrstevnatý pohled na autentičnost autorovy tvorby. Jednotícím momentem zdánlivě nesourodých uměleckých děl ve výstavních prostorách polikliniky v Kartouzské ulici, Ringhofferově vile a zimní zahradě, je jedinečná schopnost autora stvořit vizuálně konzistentní a příjemný prostor evokující tajemný podmořský svět.

Pod slupkou prvotních vizuálních dojmů se nám otevírá široká škála motivů. Nejvýraznějším z nich je přirozená snaha o uchopení tvůrčího aktu autora ztělesňující jeho osobu samotnou. Tvůrčí akt stojí na pomezí minulého a příchodu budoucího. Z minulosti čerpá osobní determinaci, zděděné vlastnosti a zkušenosti, aby je zhmotnil do nastávajícího sdělení aktu duchovna jedinečnou a originální cestou. Pro pozorovatele představuje krátký okamžik, ve kterém se nacházíme těsně předtím, než se naruší definitivní platnost významů a materiálů a právě v tomto momentě spatříme paměť věci – neskutečné barvy, třpyt, lesk, jasnost a opravdovou krásu. Materií pro tvůrčí akt jsou obrazy tvořeny speciální technikou, při níž autor kombinuje tradiční médium s krystaly a korálky ztělesňující příliv nevšední barevnosti a třpytu a trojrozměrné objekty s funkcí vektoru vymezujícího expozici.

Opakujícím se prvkem jsou motivy z japonské estetiky v podobě borovice a ptáčka jeřába. Japonská borovice představuje vytrvalé čekání na otisk duchovnosti v předmětném světě. Víra šintó sdělila lidem, že bůh sestoupil na zem a za své útočiště zvolil borovici na vysoké hoře. Ptáček jako tradiční symbol štěstí a dlouhověkosti podporuje šťastné nalezení duchovních momentů– tvůrčích aktů v našem světě a jejich dlouhé uchování v lidské paměti.

kurátor: Magdalena Schnitzerová

foto: Tereza Žižková

www.programhplus.cz